Ako sa mám: jarne

Ľudia sa ma často pýtajú, ako sa mám. Pletie ma to, pretože takýto záujem prejavujú aj pokladníčky v supermarketoch. Ešte som si celkom nezvykol na to, že v skutočnosti je každému fuk, ako sa máte a ide o zdvorilostnú otázku, na ktorú existuje len jediná odpoveď. Fajn. Radšej ani myslieť, čo by chrliči tej otázky zažívali na Slovensku. Prinajlepšom by dostali odpoveď, že dá sa. Prinajhoršom by im každý odpovedal úprimne a čoskoro by z našej ľúbeznej krajiny v srdci Európy ušli, lebo by bolo nad ich sily vydržať s takým vytrvalo deprimovaným národom.

Pani, ktorá si zarába na živobytie tým, že párkrát do mesiaca známkuje inostrancov v rámci IELTS testov, mi tiež položila túto otázku. Priamo pred testom z rozprávania. Mal som chuť začať jačať: “Som vynervovaný, je mi zle, neviem si spomenúť ani na vlastné meno a vy sa ma pýtate, ako sa mám?”

Našťastie, celá angličtina sa mi v okamihu vyparila z hlavy, tak som sa zmohol len na úsmev číslo dva a hlasom šepkajúcej múmie som zachripel: “Fajn.”

S hrôzou som civel na diktafón medzi nami a môj hlas nie a nie sa vrátiť do normálu. Nejaká undergroundová skupina by z neho bola nadšená, ale aký dojem zanechám, keď namiesto zvonivého, hlbokého a zvučného barytónu zo seba vyludzujem dýchavičný chrapot?

Nuž, ako sa mám, pýtajú sa tí, ktorých to naozaj zaujíma. Mám sa takto: vďakabohu za to, že tie nešťastné testy sú za mnou! Zabudnutá angličtina vás síce ochráni pred nezdvorilými odpoveďami, lenže načim aj zdvorilé, čo v prípade akútneho výpadku jazykového centra nehrozí. A to sa bavíme o počasí. O počasí! A o bicykloch (ako keby som o nich niečo vedel) a ročných obdobiach.

Najväčší prúser je, že netuším, čo mám na dobre mienené otázky odpovedať ani v slovenčine! Aké povolania sú závislé od ročného obdobia, ako napríklad turizmus alebo farmárčenie? Huh? Pleštím zraky na usmiatu pani a habkám, že teraz ma dostala, pretože mám vypnutý mozog a nespomeniem si ani na jedno. Okno, totálne okno. Aha, čističi okien! To ju pobaví. Aspoň má srandu.

Mám sa aj takto: Jar je tu. Nekecám, potvrdenku mi dala drevina v kvetináči na dvore. Predpokladal som, že je zosnulá a zanechaná pre výstrahu nerozumným záhradkárom, ale z ničoho nič vyhnala ružové kvety. Broskyňa. Už je to tu. Jar v septembri.

Domáci pokosil rozkošatenú ďatelinu, na ktorej by odchoval stredne veľké stádo oviec. Oteplieva sa a keď slnko zájde, neochladzuje sa tak, ako ešte pred týždňom. Noviny písali, že táto zima bola v zrážkach hlboko pod priemerom. Hups, povedal si svätý Peter a snažil sa to počas niekoľkých dní dohnať. A zrazu teplo. Ohrievač sa tvári urazene, lebo nemá čo robiť. Utešujem ho, že čoskoro udrú horúčavy a bude z neho ventilátor. Vidíte? Rozprávam o počasí! Tie testy mi udreli na mozog. Alebo možno tá jar, ktovie.

Najviac sa teším na to, ako vám budem v januári vypisovať, že ležím nedbanlivo pohodený na pláži a či u vás mrzne. Vy sa zase tvárte, akoby ste nevedeli, že počasie sa riadi mojím školským rozvrhom. V sobotu bolo krásne slnečno, sedel som na testoch. V nedeľu voľno, tak prší. Pondelok a utorok majú byť krásne. Sedím v škole. V stredu mám voľno. Má pršať. A bude pršať, aj keby nemalo.

A mám sa aj takto: súboj medzi austrálskymi zamestnávateľmi a mojou tvrdohlavosťou ešte stále nemá víťaza. Oni sa naďalej tvária, že moje prihlášky nedostávajú a ja posielam stále a stále nové. Už by som bral aj upratovanie, ale čo sa dá robiť, keď nemám certifikát z kurzu upratovačiek? Skúšam tam, kde mám skúsenosti. To mi predsa musí zabezpečiť aspoň interview. Nuž, zabezpečí mi to figu borovú. Nie si Austrálčan, padaj umývať riady. Nejdem. Tvrdohlavosť som zdedil po otcovi. Úbohá Austrália, ty ešte nevieš, čo ťa čaká, keď sa zatnem!

Mám sa ešte takto: stále mám rád more. Aj ferryny a kilometre pobreží. Nie som sám. Keď je dobré počasie, Austrálčanky sa ohodia a vyrazia do ulíc. Letné šatičky po kolená a čižmy. Dekolty narvané tak, že pri ich pôvabných krivkách nie je jasné, kde im končí druhá či tretia brada a začína poprsie. Áno, vyzerá to presne tak zle, ako si to predstavujete.

Chlapi v tielkach predvádzajú svalnaté paže a trsy chlpov v podpazuší. Z toho by človeka rozbolela hlava, aj keby práve nebol po štvorhodinových testoch z angličtiny. Klimatizovaný vlak je hoden výhry v Lote. Rozvrh hodín v škole si treba zariadiť tak, aby som sa vyhol dopravným špičkám.

Nuž, tak takto sa mám.

A vy?


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.